fbpx

דיקור בלייזר

לפני חודשים אחדים 2011 התוודעתי לעמיתי למקצוע, שון גודמן, המטפל באקופונקטורה, בדיקור סיני, בצמחי מרפא ובטיפולי קרניו-סאקרל, במרפאתו שבנווה אילן. משון שמעתי לראשונה על הדיקור בלייזר, ובהשראתו יצאתי בהתלהבות להוסיף לארגז הכלים שלי את שיטת הטיפול החדשנית הזאת, הפופולרית כיום מאוד במקומות רבים בעולם.

על השימוש בדיקור בלייזר ועל שילובו בטיפול בדיקור המסורתי כבר נעשו בעולם מחקרים רבים, המעידים על יתרונות השיטה. אף כי בישראל התחום הוא בראשית דרכו, אין לי ספק שעד מהרה ניישר קו עם הפופולריות של השימוש העולמי בחידוש המלהיב הזה, המשלב את המסורת העתיקה של הרפואה הסינית עם החידושים האחרונים של הטכנולוגיה המערבית.

כיוון שהמטופלים שלי באים מקשת רחבה של האוכלוסייה – מתינוקות רכים ועד קשישים בני כמעט מאה, ילדים, בני נוער ומבוגרים, נשים בהיריון וכן הלאה – מובן שיש בהם כאלה שנרתעים אפילו מעצם המחשבה על הדיקור. מכיוון שרבים מהם לא חוו מעולם טיפול בדיקור, קשה להם להשתכנע שחוויית הדקירה במחטים הסיניות (העדינות כל כך) ממש, אבל ממש, לא דומה לבדיקת הדם האחרונה שהם חוו… הדיקור בלייזר יכול להיות פתרון לבעיה זו, ויש לו עוד יתרונות רבים.

כיוון שכך יצאתי לגרמניה להיפגש עם הד”ר מיכאל ובר (Michael Weber) ולבקר בקליניקה שלו, כדי להתרשם מנפלאות הדיקור בלייזר, שנחשב למילה האחרונה ברפואה הסינית בעולם. במסעי התאפשר לי לחקור לעומק את הטכניקה הזאת, ועם חזרתי ארצה התחלתי להשתמש בה והשתכנעתי עוד יותר שאכן נפתח בפנינו עידן חדש של הרפואה הסינית.

המפגש עם דוקטור ובר בגרמניה

ד”ר מיכאל ובר הוא נשיא ה- European TCM Laser Acadamy, רופא ילדים המוכר בגרמניה זה כשלושים שנה, שכבר שנים רבות משלב במערך הטיפולי שלו את טכניקת הדיקור בלייזר. התארחתי בקליניקה שלו ימים אחדים וצפיתי בו עובד עם ילדים שסבלו ממחלות שונות, החל בהצטננות, המשך בדיכאון וכלה במחלות ילדות קשות. עד מהרה התגלה לפניי עולם חדש ומופלא.

בבוקר היום הראשון לביקורי בקליניקה יצאתי בדרכי אל הקליניקה מהמלון שבו התגוררתי בעיר רקלינגהאוזן. בגלל תעלולי ה-GPS שהיה מותקן במכוניתי “ביליתי” בנסיעה יותר משעה וחצי (במקום עשר דקות כמתוכנן). במבוכת-מה הרהרתי לעצמי שכנראה אחרי 15 שנות חיי בישראל התאקלמתי בה היטב, שהרי כבר ביום הראשון להשתלמותי הגעתי לפגישה באיחור של כמעט שעתיים, ממש לא כמקובל בגרמניה (ארץ הולדתי)…

ברגע שנכנסתי לקליניקה נפקחו עיניי לרווחה: אחרי שחציתי מסדרון מפותל מצאתי את עצמי באולם עגול גדול ומפואר בנוי עץ משובח. לאורך המסדרון, שעל רצפתו מצויר נחש צבעוני ענקי, יש שבעה חדרי טיפולים המסומנים בצבעים, כך שאין צורך במספרים: במקום זאת מבקשים מההורים להיכנס עם הילד לחדר הכחול, האדום וכן הלאה… בקיצור, זוהי קליניקה יפהפייה, שעיצובה מותאם עד הפרט האחרון לקבל את פני הילדים המטופלים באווירה של רוגע ונעימות.

מזכירה אדיבה ליוותה אותי למשרדו של הד”ר ובר, ושם ציפתה לי הפתעה מסוג אחר: בניגוד לתדמית הרווחת של גרמניה כארץ הסדר המושלם, מצאתי את עצמי בחדר מבולגן שבו מפוזרות ערמות-ערמות של ניירות וספרים. אחרי כמה דקות הופיע ד”ר ובר, התייצב מולי בחיוכו החביב, המשרה מיד תחושה מרגיעה וכייפית, והושיט לי את ידו. סגנון השיחה שלו משדר כבוד ונעימות ומעורר בך רצון לשמוע אותו עוד ועוד. אכן הד”ר ובר ניחן בכל התכונות הנחוצות לרופא ילדים היודע ליצור אמון בלתי-אמצעי וקשר אישי נוח. הוא הגיש לי משקה חם, והתיישבנו לשוחח בהרחבה על ענייני המקצוע.

ד”ר ובר עובד בלייזר

לאחר שיחה נינוחה ונעימה הופיעה בפתח החדר אחת המזכירות ושאלה את הד”ר ובר בתערובת של חביבות והדרת כבוד (וכבר הבנתי שזוהי האווירה הרגילה במקום) אם הוא יכול להתחיל את הטיפול, כי המטופלים הראשונים כבר ממתינים.

התלוויתי לד”ר ובר בכניסתו ל”חדר הירוק”, שם חיכה לנו ילד קטן שישב בחשדנות על מיטה גבוהה מהרגיל, בגובה עיניים עם הד”ר ובר, שמיד הקדיש לו את מלוא תשומת הלב. ד”ר ובר עושה “פרצופים”, מציע לילד לשחק בצעצועים קטנים, וכעבור שניות אחדות הילד כבר צוחק בהנאה ומתמסר לחלוטין לחבר החדש שהוא רכש. בינתיים, תוך כדי ה”משחק” הד”ר ובר כבר מספיק לבצע את בדיקות הלשון, הדופק והבדיקה הפיזית הכללית. ליד שולחן גבוה העומד בפינת החדר עומדת סייעת המקלידה על המחשב את פרטי הפרטים של האבחון שהד”ר ובר מוסר לה בעת שהוא משחק עם הילד.

עכשיו מגיע תור הטיפול בלייזר. הלייזר המשמש את ד”ר ובר לדיקור הוא מכשיר קטן בצבע תכלת שעורר בי אסוציאציה לעט התרגום עם המסך הקטן שהיה לכמה מחבריי לכיתה בשנות בית הספר שלי. ב”עט” הזה ד”ר ובר נוגע בנקודות הדיקור, ובכל נקודה הוא משתהה שניות אחדות. תוך לא יותר משלוש דקות הטיפול מסתיים. הד”ר ובר אוסף את הלייזר, האוטוסקופ והסטטוסקופ, וממשיך לחדר הבא, שם כבר ממתין המטופל הבא. במהלך יום עבודה הד”ר ובר פוגש כ-120 מטופלים, ומהם הוא מטפל בדיקור בלייזר בכ-40 ילדים. ההספק הלא-ייאמן הזה מתאפשר, מצד אחד, בזכות הצוות (שבו עשרה עובדים) הפועל כמו מכונה משומנת, ומצד אחר, הודות לפלאי הלייזר, שהטיפול בו מהיר מאוד ומניב תוצאות מדהימות בזמן מינימלי.

מהו הדיקור בלייזר?

כידוע, פריצת הדרך בתחום ריכוז האנרגיה אירעה בשנות השישים של המאה הקודמת, אז נבנה הלייזר הראשון, ומאז הטכנולוגיה הזאת התפשטה לשלל תחומים, עד שכיום קשה לדמיין את העולם המודרני בלי שפע מכשירי הלייזר, בטכנולוגיות שהתפתחו לדרגה גבוהה מאוד.

אמנם טכנולוגיית הלייזר אינה המצאה חדשה, אך רק בשנים האחרונות הטיפול במכשיר לייזר המיועד ל”דיקור” סיני צובר פופולריות. את המקור לטיפול באנרגיית חום ואור ניתן לזהות כבר במסורת הטיפול ההודי באמצעות אור השמש, ה-Rigveda. גם במצרים העתיקה הצליחו לרכז קרני אור לעבודה נקודתית. במערב התיעוד המדעי הראשון לטיפול רפואי באור שמש מופיע אצל היפוקרטס (Hippocrates). ברוסיה החלו לראשונה להשתמש בטיפול באמצעות מראות קעורות לשם מיקוד קרינת השמש ברמות גבוהות.

מכשירי הלייזר הראשונים ששימשו ברפואה סינית היו גדולים הרבה יותר מאלו שמשתמשים בהם כיום (היו אפילו כאלה שהגיעו עד גודל של שני מטרים). לעומת זאת כיום משתמשים במכשירים קטנים וניידים, ובעיקר משלושה סוגים: עט הלייזר (laser pen), מכשיר ה”10-12 מחטי לייזר” (10/12 needle laser), ומקלחת הלייזר (laser shower).

עט הלייזר – Laser Pen

זהו הכלי הקטן ביותר לטיפול בלייזר, שכפי ששמו מעיד עליו, הוא דומה במקצת לעט דיגיטלי. אף שהוא כבד במקצת, הוא ידידותי מאוד למשתמש, וניתן לעבודה איתו שעות עבודה ארוכות. עט הלייזר פועל בהספק שבין 50 ל- 200 מיליוואט. משך הטיפול תלוי בעוצמת הקרינה (כלומר, כמות האנרגיה, שאותה מודדים ב-joules).

מכשיר 10-12 מחטי הלייזר 12/10 needle Laser

זהו מכשיר גדול יותר, הדומה בגודלו למנורת מוקסה, והוא מעוצב בצורת קופסה שממנה יוצאים חוטים שבקצותיהם היציאות של נקודות קרינה. כיום מייצרים את “מכשיר 12 הנקודות”, בהקבלה למסורת הטיפול במחטים. את המכשיר מהדור הקודם, בעל 10 “מחטים”, כבר לא מייצרים, אבל רבים עדיין משתמשים בו. ההספק של המכשיר הוא 10-50 מיליוואט, ובדרך כלל משך הטיפול באמצעותו דומה למשך הטיפול במחטים, כלומר 15-40 דקות.

מקלחת הלייזר Laser Shower

מקלחת הלייזר היא מכשיר בגודל טלפון אלחוטי רגיל, המפזר את הקרינה בשטח רחב יותר מהמכשירים האחרים, ופועל בהספק קבוע של 50 מיליוואט. הוא יעיל מאוד בטיפול בבעיות עור ובבעיות אורתופדיות. כפי שראיתי אצל הד”ר ובר, כיוון שהשימוש במקלחת הלייזר נוח מאוד, כמה מהמטופלים רכשו את המכשיר לטיפול עצמי בביתם.

פרטים טכניים

ההספק (נמדד במיליוואט), הוא מדד נוסף של עוצמת הקרינה של המכשיר. ברפואה הסינית משתמשים בדרך כלל בעוצמות שבין 50-200 מיליוואט. ככל שההספק שאנו משתמשים בו גבוה יותר, כך השפעתו בנקודת הדיקור חזקה יותר, ובד”כ משך הנגיעה נמוך יותר. למשל, בטיפול שטחי (עור) או בילדים נבחר הספק נמוך יותר.

הנאנו-מטר (nano-meter) הוא מדד אורך הגל של הקרינה, המשתקף בצבעה (שיכול להיות אדום, ירוק, שקוף וכד’). גלים ארוכים הם בעלי אנרגיה נמוכה יותר מגלים קצרים. בחירת אורך הגל מותאמת לעומק או לשטחיות הנחוצים בטיפול ספציפי.

ג’אואל (joules): הוא מדד משולב של אורך הגל, הספק המכשיר, ומשך זמן הקרינה. מדד זה מסכם את כמות החשיפה, או במילים אחרות, כמות האנרגיה המושקעת בגוף. בטיפול באיברים שונים ובגילים שונים נבחר דרגות שונות של חשיפה, ולדוגמה, באוזן או בטיפול בילדים נשתמש בחשיפה נמוכה יותר מבמבוגרים או באזורים עמוקים יותר בגוף.

משך הנגיעה בעת הטיפול: בכל נקודה נוגעים שניות אחדות, על פי אורך הגל וההספק שבחרנו בהם: ככל שההספק גבוה יותר והגל קצר יותר, כך משך הנגיעה קצר יותר.

לסיכום:

אין ספק שעולם הלייזר מכין לנו עוד הרבה מתנות מופלאות. בשנים הקרובות צפויים חידושים ושינויים רבים בתחום, ולמשל השימוש בכמה מכשירים בו-זמנית, בעבודה עם תדרים שונים על “שש השכבות”, ובזיהוי נקודות דיקור חדשות, שבעבר לא יוחסה להם החשיבות הראויה. אכן, למרות שמקורות הטיפול באנרגיית אור וחום ממוקדת הם עתיקים מאוד, נפתח בפנינו כיום עולם חדש ומופלא.

תפריט נגישות

Scroll to Top